На този ден през 1996 г.  Майка Тереза е обявена

...
На този ден през 1996 г.  Майка Тереза е обявена
Коментари Харесай

На този ден: Майка Тереза става почетен гражданин на САЩ

На този ден през 1996 г.  Майка Тереза е оповестена за почетен жител на Съединени американски щати.  Анеза Гонджа Бояджиу, известна с монашеското си име Майка Тереза, в действителност е от албански генезис и е родена в Скопие. Основателката на ордена Мисионери на милосърдието посвещава живота си на благотворителна активност измежду бедните по света. 

Още през 1948 година Майка Тереза стартира независимата си мисионерска активност измежду бедните в Калкута, като в началото основава учебно заведение. Две години по-късно получава позволение от Ватикана да сътвори диоцезна конгрегация, която става основата на ордена Мисионери на милосърдието. Организацията стартира съществуването си като дребен медал с 13 членове, а в края на XX век към този момент включва 4000 монахини, които поддържат голям брой сиропиталища, приюти и благотворителни центрове по целия свят.

Обявена е за блажена от папа Йоан Павел II през 2003 година и за светица от папа Франциск през 2016 г.  Носител е и на Нобелова премия за мир.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР